reede, 19. juuni 2015

Kardinad ämmale kööki.

Ämm tellis omale kataloogist kanga. Palus, et ma õmbleks sellest talle kööki kardinad. Soovis, et kardinad poleks maani, pigem veidi allapoole aknalauda ulatuvad. Tema esialgne visioon polnud just kõige parem, niisiis pika vaidluse ja arutelu tulemusena jõudsime kokkuleppele, et kardinate servadesse tulevad kroogitud rüüžid. Võtsin kanga kaenlasse ja läksin kohalikku kaubamajja rüüžide tarvis sobilikku kangast otsima. Valikus olid vaid kahvatu beežikaskollane ja oranž. Valituks osutus oranž. (Osad lilleõied on oranži värvi, mis aga siit fotodelt hästi välja ei paista).
Õmblesin õmblusmasinaga 2 kõrvuti krookniidirida ja krookisin käsitsi. Hiljem andis keegi head nõu, et pealmise niidi pinge kõige tugevama peale krookida ja saaks hakkama kiiremini ja ühe krookõmblusega. Proovisin selles tehnikas kardinapaelu krookida- toimis küll, kuid krooked ei tulnud just täpselt ühesugused ja ribad ei jäänud ühepikkused, pidin käsitsi üle pingutama.
Kuna ilm oli päikesepaisteline, siis kardinad ei jäänud just kõige paremini pildile- teate ju ise, kui võimatu on vastu päikest pildistada. Samuti on köögiaknad väga laiad ja seetõttu kogu akent pildile saada väga keeruline.
Mingi ülevaate siiski saab.
Kardinapaelad on mu oma leiutis, neid ämm ei soovinud, kuid ilma nendeta poleks kardinad pooltki nii kenasti hoidma jäänud ja lõpuks ka ämm oli rahul. Küll aga oleks paelad võinud pikemad olla. Seda aga taipasin alles siis, kui kardinad paigaldanud olime, kodus polnud mul millegi peal mõõta, tegin pikkuse umbes. Kardinapaelte otstes on aasakesed, mis kinnituvad seina sees oleva konksu külge. Vajadusel saab need lahti päästa ja kardinad ette tõmmata, mis on siiski üsna tüütu, arvestades asjaolu, et siis võtab kardinate kenasti sättimine jälle aega. Soovitasin neil kööki ruloo muretseda, see on hea mugav viis aknaid kiirelt katta (tegemist esimese korrusega).

Iseendale ma selliseid kardinaid ei õmbleks sellel lihtsal põhjusel, et ma ei viitsiks neid rüüže triikida, kuigi saan aru, et ma ei peaks seda ju iga päev tegema :)
Kuid õnneks meeldisid kardinad ämmale väga ja hiljem selgus, et ka mõned sugulased olid neist vaimustuses. Sain tellimuse uutele kardinatele. Mõeldes, kui tüütu oli neid rüüže krookida, see mind eriti ei ahvatle, kuid kui proovida õpetatud nippi, ei olekski see ehk enam nii tüütu, mine tea.


6 kommentaari:

  1. Kenad kardinad!
    Pildistamisel vastu valgust võid proovida kasutada välku.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Veebikolumnist Leeve Säinast ütles ...
      Tänan, Malle. Et siis "sarnane ravib sarnast" ehk siis tavaliselt sööb välk värvid ära, kuid päikese vastu tuleks just astuda välguga. Seda ma ei teadnud, järgmine kord katsetan :)

      Kustuta
  2. Ilusad ja armsad kardinad.Ja krookimine on lihtne , kui muretseda õmblusmasinale krookimistald.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan. Tean jah, et on olemas selline asi nagu krookimistald, kuid kuna varem pole vajadust krookimise järele olnud, siis ka talla muretsemiseks põhjus puudus. Samuti, olen vaadanud, on need suht kallid. Paljud on tellinud välismaalt. Kui on edaspidi vajadus tiheda krookimise järele, eks siis tuleb ka vastav abivahend muretseda.

      Kustuta