teisipäev, 14. juuli 2015

Kotid kingituseks.

Tütar oli kutsutud järjekordsele sünnipäevale. Sõbranna sai 12-aastaseks.
Kuna minu lemmiktegevus on õmblemine, sai ka seekord kingitus õmmeldud.
Mõtlesin ja nuputasin, et mida kingituseks teha. See väljamõtlemine on minu arvates üks kõige raskem töö.
Esimese asjana tuli mõttesse õmmelda pinal. Pinalit läheb ju alati vaja.
Hiljuti ostsin Põlva Kaubamajast ühe armsa kanga. Linnukesed sinepikollasel taustal. Valisin üheks kangaks linnukestega kanga, lisaks sobis üks pruunikal taustal roosidega kangas.
Pinal sai selline. Õmmeldud nii, nagu kirja pandud selles õpetuses. Ühelt poolt.
Teiselt poolt.

Kuna kangas on suhteliselt suuremustriline, "sõi" väike pinal mustri ära. Soovisin esmalt õmmelda pisikese kosmeetikakoti, kuid loobusin ja õmblesin teiseks esemeks veidi suurema koti, et ikka kanga muster ka veidi välja tuleks.
Ühelt poolt:
Teiselt poolt:
Selle kotiga juhtus veel selline lugu, et kott oli praktiliselt valmis (küljed veel kokku õmmelda), kui avastasin, et olin unustanud lukule kelgu külge panna (kasutasin meetrilukku). Nali missugune! Harutasin luku ühest otsast lahti ja õnneks sain niiviisi kelgu paigaldatud. Loodetavasti ei hakka nüüd seal miskit lahti hargnema.
Mõlemale kotile sai ühesugune lilleline vooder sisse.
Kõrvuti saab suurustest veidi aimu.
Mõtlesin, et üks suurem kott kuluks ka tütarlapsele marjaks ära. Kuna olin vahetult enne seda näinud netis just seda pilti, kasutasin ideed ja tegin sarnase koti. Koti põhimaterjaliks on õhuke teksamaterjal (püksid). Lõikasin välja tükid 40(kõrgus)X41(laius). Originaalõmblused sai ilusasti alles jätta, materjal ei hakanud "lainetama", nagu vahel juhtub, kui lõikad pükstel ühe külje lahti ja soovid kangast suure tükina kasutada.
Kott sai selline:
Et tasku oleks vahvam ja sobiks paremini puuvillaste kangastega kokku, sai ülemist äärt veidi kaunistatud.
Netis nähtud kotil olid küll puuvillase kanga triibud vasakul ja tasku paremal, kuid mina ei mõelnud asja läbi ja õmblesin vastupidi, sest nii tundus sobilikum olevat. Hiljem küll taipasin, et kui kott on (vasakul) õlal, siis triibud jäävad nö. selja taha. Kuid eeliseks sedapidi-variandi puhul on see, et saab kohe pista käe kotitaskusse, kui kott on õlal. Puuvillased triibud on õmmeldud teksakanga peale.
Kotile sai sisse korralik vooder ja pükste teine tasku sai voodri külge õmmeldud. Voodriks üks kodusolnud (materjaliks kõrvele tõstetud) kardin, mis oli värvi poolest sobilik- sinepikarva. Koti sangad olid enne kokkuõmblemist 12 cm laiused ribad, sangad õmblesin 5 cm laiuste teksaribade vahele, teppisin pealt, ühendasin algul riba sisemise osa koti külge, keerasin ääre tagasi ja õmblesin välimise riba koti paremale poole. Nii jäid kõik õmblused kohe puhtad. Praktiliselt kantisin ülemise serva.
Põhja alt jooksid triibud kenasti kokku (no sobitasin kokku).
Kogu komplekt sai selline.
Üritasin kotti ka rippuvasse asendisse sättida. Sai üks naljakas pilt.
Kingisaaja jäi kingitusega väga rahule. Kui ma oma lapsele sünnipäevapeole järele läksin, siis sünnipäevalaps tänas ja kallistas mind. Ütles, et eriti meeldis talle see suur kott. Nii tore, kui kingitus tõi rõõmu!
Peagi on ühel sõbrannal veel üks sünnipäev tulemas :)

11 kommentaari:

  1. Oh, Sa oled niiiii tubli :D
    Kingitus on ikka superäge :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan. Oma tütargi arvas, et selline õlakott võiks poes käimiseks olla:)

      Kustuta
  2. Vastused
    1. Tänan, Malle! (Kohe nii kena, et sain topeltkiituse osaliseks) :)

      Kustuta
    2. Ei tea jah, kuidas see juhtus, ma enne mobiilis kirjutasin! :) Nüüd vaatan suurelt ekraanilt üle.
      Aga topeltkommentaari saad sa ise ära kustutada.

      Kustuta
  3. Vastused
    1. Tegelikult ma tean, et topelt saab ära kustutada. Aga topelt ei kärise...;) Las ta olla pealegi, nii armas vaadata :)

      Kustuta
  4. Ma küll ei tunne Sind, aga kui Sa selliseid sünnipäevakinke teed, siis tahaks Sind küll enda sünnipäevale kutsuda ;)
    Väga kenad. Õmblemisoskus on väärt anne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan. Näitasin just eile emale fotosid oma tehtud asjadest ja ta arvas sama, et no need lapsed on küll õnnelikud, kes sellised kingitused saavad :) Tore kuulda, et kellelegi veel meeldib :)

      Kustuta